Kamnarjevo rdeče vino KRAŠKI TRN

Naš glavni proizvod je TERAN iz biodinamično pridelanega grozdja – Demeter

Lega: Jugozahodna, nadmorska višina 220 m

Tla: Kamnita kraška prst »terra rossa«, zatravljena

Opis sorte: Teran je avtohtono kraško vino pridelano iz trte refošk na kraških tleh. Že iz starih časov je vino poznano po zdravilnih lastnosti zaradi visoke vsebnosti mineralnega železa.Vino se je nekoč zaradi tega prodajalo tudi v lekarnah kot sredstvo za zdravljenje slabokrvnosti. Nekateri istovetijo teran s starodavnim rimskim vinom »Puccinum«. Po pripovedovanju kronista Plinia, redno uživanje terana naj bi omogočilo ženi rimskega Cesarja Avgusta izjemno starost 82 let.

Škropljenja: Naše trte škropimo po biodinamični metodi in uporabljamo naslednja sredstva: bakrene pripravke v omejenih količinah, močljivo žveplo, čaje iz preslice, kamilice, koprive, rmana, ekstrakte morskih alg ter komarčka in sirotko.

Predelava: Trgatev opravljamo ročno. Grozdje čimprej specljamo in zmeljemo. Po 8 dnevni maceraciji in spontanem alkoholnem vrenju, mošt pretočimo. Zorenje vina traja do zgodnje pomladi. Pred vstekleničenjem vina ne stabiliziramo, kar lahko ustvari usedline na dnu steklenice.

Značilnosti: Vino je temno  rdeče barve  z vijoličastim odtenkom. Okus je svež in v skladu z žametno mehko nevsiljivo kislino. Vonj po malinah, ribezu in borovnicah daje vinu čisto posebno prepoznavno aromo.

Priporočene jedi: Pršut, rdeče meso, divjačina in siri pri temperaturi 16°C. Hladnejšega pa priporočamo tudi s plavo ribo.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Preberi več